Москва е отказала да преговаря за мирен договор с Япония заради въведените антируски санкции, съобщиха от Министерството на външните работи, позовавайки се на Интерфакс.

"При сегашните обстоятелства руската страна не възнамерява да продължава преговорите с Япония по мирния договор, тъй като е невъзможно да се обсъжда подписването на основополагащ документ за двустранните отношения с държава, която открито заема неприятелски позиции и се стреми да навреди на интересите на нашата страна", се казва в изявлението.

Също така Русия в изявление отговори на решенията на японското правителство.

"Прекратяват се безвизовите пътувания на японски граждани въз основа на споразуменията за безвизов обмен между южните Курилски острови на Руската федерация и Япония от 1991 г. и за максимално улеснени посещения на бивши японски жители на южните Курилски острови в местата на тяхното предишно пребиваване от 1999 г.", се казва в документа.

Руската страна се оттегля от диалога с Япония за установяване на съвместни икономически дейности в южните Курили. Руската страна блокира удължаването на статута на Япония като партньор в секторния диалог на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на руското външно министерство.

САЩ отрича ядрена подводница да е навлизала в руски води край Курилските острови

САЩ отрича ядрена подводница да е навлизала в руски води край Курилските острови

Руснаците връчиха дори нота на военното аташе на САЩ

В изявлението се подчертава и че цялата отговорност за нанесените щети на двустранното сътрудничество е на самата Япония и се носи от официален Токио, който "съзнателно направи избор в полза на антируския курс, вместо да развива взаимноизгодно сътрудничество и добросъседство".

Япония наложи санкции на висши служители на Русия, включително на президента Владимир Путин, редица бизнесмени, депутати, както и юридически лица. Освен това Япония лиши Русия от търговския ѝ статут на най-облагодетелствана нация.