Япония смята позицията на Русия, че "териториалният спор" за южната част на Курилските острови е уреден, за несправедлива и неприемлива. Това заяви японският главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши, цитиран от ТАСС.

Изказването му беше по повод дкоментар на руския външен министър Сергей Лавров.

"Териториалният въпрос не е решен от Япония и Русия и затова имаше преговори за мирен договор", подчерта той и отбеляза, че причината за прекратяването на преговорите за мирен договор не са антируските санкции, а действията на Москва срещу Киев.

Месец след началото на специалната военна операция в Украйна, "през ​​март 2022 г. Русия едностранно обяви, че не възнамерява да продължава преговорите за мирен договор с Япония заради санкциите на Япония срещу Русия", посочи Хаяши. "Смятаме позицията на Русия да се опитва да прехвърли вината върху Япония, за изключително несправедлива. Това е абсолютно неприемливо", категоричен бе той.

По негови думи двустранните отношения са "в трудна ситуация" и не може да се каже нищо конкретно за консултациите по мирния договор.

Япония осъди "неприемливия ход" на Русия за Курилските острови

Япония осъди "неприемливия ход" на Русия за Курилските острови

Москва обяви, че се оттегля от мирните преговори

"Правителството твърдо ще се придържа към позицията си относно необходимостта да се реши териториалният въпрос и да се сключи мирен договор", увери Хаяши.

По-рано Лавров заяви, че Русия няма никакви териториални спорове с други страни.

"Нямаме териториални спорове с никой друг, включително с Япония. Всички териториални спорове са уредени, те разбират това много добре", изтъкна той.

Москва и Токио водят преговори за мирен договор въз основа на резултатите от Втората световна война от средата на XX век. Основната пречка за такова споразумение остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху островите Итуруп, Кунашир и Шикотан, както и тази върху няколко малки необитаеми острова.

Руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Русия над тези острови се основава на солидна правна основа и е неоспорим.

След началото на руската инвазия в Украйна Токио въведе няколко пакета от санкции срещу Москва. В тази връзка руското външно министерство обяви през март 2022 г., че Москва ще прекрати преговорите за мирен договор с Токио.

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Под сериозен въпрос остава и началото на сезона за улов на октоподи