На 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на Валерий Залужни, че е решил да го освободи от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, пише The Economist.

Според някои журналисти, на генерала е бил предложен поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, но той е отказал. Като кандидати за ролята на главнокомандващ се разглеждат командващият Сухопътните войски Александър Сирски и шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Изданието отбелязва, че Сирски е един от най-опитните офицери в армията, той беше "оперативният мозък" на две от най-забележителните победи през 2022 г.: край Киев и в района на Харков. "Но твърдият му подход към войната го направи непопулярен в армията", пишат те.

Буданов, от друга страна, използва много по-нетрадиционен и неизпитан подход към командването. Той все още не е водил голяма армия.

"Някои смятат, че той е отказал тази работа в последния момент. Близък колега настоява, че генерал Буданов не е кандидатствал за мястото на генерал Залужни, но също така не е имал право да откаже военен пост", пишат журналистите.

Слуховете идват в критичен момент. Лятната контраофанзива на Украйна се провали и тя е изправена пред несигурност относно степента на външна подкрепа, която може да очаква. Битката за бъдещето на генерал Залужни едва ли ще направи по-вероятно подновеното финансиране, тъй като командирът е високо ценен на Запад. Украинските войски на фронтовата линия вече се оплакват от недостиг на боеприпаси. Руските части изстрелват поне пет пъти повече снаряди от врага си и правят скромни териториални придобивки в източната част на страната.

Руските пропагандисти очаквано реагираха с радост и презрение към Украйна. "Независимо дали Залужни ще бъде уволнен или не, дали ще бъде заменен с Буданов или Муданов - хаосът във фермата им е полезен. И изглежда добре", написа Маргарита Симонян, шефката на Russia Today, рупор на Кремъл, в своя канал в Telegram.

Financial Times: Зеленски се готви да уволни Залужни

Financial Times: Зеленски се готви да уволни Залужни

Зеленски е предложил на Залужни позицията на съветник, която генералът е отхвърлил

Залужни все още остава главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, въпреки че в понеделник вечерта няколко украински и западни медии съобщиха, позовавайки се на свои източници, че той е или ще бъде уволнен.

Припомняме, че и други украински или западни издания коментираха появилите се спекулации около Залужни. 

Информацията, че Зеленски наистина възнамерява да уволни Залужни, беше потвърдена във вторник от източници на британския бизнес вестник Financial Times (FT).

Източници на британския вестник също твърдят, че кабинетът на Зеленски вече е взел решение за освобождаването на Залужни, за което президентът е информирал главнокомандващия по време на среща в понеделник.

Събеседниците на FT казаха, че Зеленски е предложил на Залужни позицията на съветник, която генералът е отхвърлил.

Украинско издание: Зеленски поискал, но не получил оставката на Залужни

Украинско издание: Зеленски поискал, но не получил оставката на Залужни

Според информациите Зеленски не му е предложил друг подходящ пост

Все още не е ясно точно кога Залужни трябва да бъде уволнен и кой ще го замести.

Отношенията между Зеленски и Залужни остават напрегнати, а през ноември миналата година журналистите започнаха активно да съобщават за различията им.

Както се посочва в публикацията, уволнението на Залужни ще предизвика възмущение сред украинските офицери и гражданското общество.

FT цитира един от експертите, военния историк Михаил Жирохов, според когото подобна стъпка "ще се отрази изключително негативно на армията".

Слухове "уволниха" Валерий Залужни

Слухове "уволниха" Валерий Залужни

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна все пак остава на поста

Украинското издание "Зеркало недели", в отговор на появилите се преди ден информации за възможна оставка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, публикува през нощта своята версия, според която Зеленски се е срещнал със Залужни, за да обсъди въпроса за неговата оставка.

До вторник сутринта съобщенията за оставката не бяха потвърдени; вместо коментар, самият Залужни публикува обща снимка с началника на украинския генерален щаб Сергей Шаптала.

Отговорът на въпроса дали главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна смята за в бъдеще да подава оставка, "Зеркало недели" преразказа следното: "Не, не е подавал и няма намерение да го прави." Изданието напомня още, че оставката изисква и позицията на министъра на отбраната Рустем Умеров. Що се отнася до предложенията за нова работа, източниците казват: "Ставаше дума само за статут на помощник или съветник."