Европейските правителствени ръководители трябва да гласуват пакет помощ от 50 милиарда евро за Киев на 1 февруари. Без него и подобна сума във финансирането, дължимо от САЩ, експертите казват, че Украйна няма да може да продължи да се бори с Русия или да поддържа каквото остава от разрушената си икономика за дълго, пише "Политико".

"В момента дори не обмисляме вариант да не получим тази помощ", каза за "Политико" Данило Хетманцев, ръководител на комисията по финанси и данъци на украинския парламент. "Това е критично за нас, защото навременността и пълнотата на невоенните разходи зависи от това."

В момента Киев използва парите, които може да събере на вътрешния пазар, за да управлява собствената си оръжейна индустрия, да плаща на своите войници и друг персонал по сигурността и да защитава пенсионерите и вътрешно разселените лица.

Западните заеми и безвъзмездни средства покриват разходите за закупуване и поддръжка на чуждестранни оръжия, както и основни социални разходи , като например заплати на държавни служители и медицински и образователни работници. Правителството планира 37 милиарда долара финансова помощ тази година, която почти ще покрие бюджетен дефицит, оценен на 39 милиарда долара.

Западните поддръжници са предоставили около 73,6 милиарда долара финансова помощ, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., според изчисления на Центъра за икономическа стратегия в Киев. Чрез Международния валутен фонд те очакват да осигурят общо 122 милиарда долара между 2023-2027 г.

Но потокът от западни пари се забави до капка през последните месеци, тъй като конфликтът в Близкия изток, началото на изборната година в САЩ и тежкото икономическо забавяне изместиха най-голямата война в Европа от 80 години надолу в дневния ред на новините. До момента този месец Украйна не е получила никаква официална финансова помощ.

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Белият дом: Парите за Украйна са на привършване

Спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият му колега Роберт Фицо се противопоставиха на предоставянето на повече помощ за Украйна от бюджета на ЕС с аргумента, че финансирането трябва да бъде разделено на четири транша, всеки от които може да бъде блокиран по всяко време. Орбан сега е изправен пред засилен натиск да откаже съпротивата си.

Междувременно в САЩ финансовата помощ за Украйна се превърна в заложник в битката между републиканци и демократи за граничната политика. Въпреки подкрепата на президента Джо Байдън , председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън поиска Белият дом да обясни крайната си цел в Украйна, преди да гласува нова помощ за Киев.

И докато битките във Вашингтон и Брюксел се разиграват, Киев затаява дъх в мълчание, надявайки се да не навреди на шансовете си да получи решаваща подкрепа.

Не всички чиновници са толкова унили като Хетманцев. Страната е натрупала над 40 милиарда долара валутни резерви и може да посочи подобрения в събирането на данъци и в способността си да набира пари чрез вътрешни заеми.

"Украйна ще може да се издържа известно време за сметка на собствените си вътрешни ресурси", каза управителят на централната банка Андрий Пишний пред "Политико". "Въпреки че рисковете за редовността и навременността на притока на международна помощ се материализираха, ние оставаме оптимисти."

Пентагонът няма повече пари за Украйна

Пентагонът няма повече пари за Украйна

САЩ сега разчитат на своите съюзници да продължат подкрепата за Киев

Но суровата реалност, каза Мария Репко, заместник-директор на Киевския център за икономическа стратегия, е, че е невъзможно да се покрие невоенната половина от държавните разходи от вътрешни източници в държава във война, не на последно място след като Русия "захапа част от Украйна, която представлява една четвърт от нейния брутен вътрешен продукт.

БВП на Украйна падна с 28 процента през първата година от войната и се възстанови едва с 5 процента миналата година, дори с притока на чуждестранна помощ, еквивалентен на 20 процента от БВП.

"Ако през 2023 г. обсъждахме други рискове, като намаляване на износа поради затварянето на Черно море и рисковете, свързани с руската офанзива, сега всички анализатори са съгласни, че най-големият риск тази година е да не получим помощ", каза Репко , добавяйки, че "какво-ако?" дискусиите отново започнаха да циркулират в Киев.

Без помощ и със затворени за него международни кредитни пазари, единственият начин Киев да продължи да изпълнява вътрешните си задължения ще бъде да печата пари, каза Репко.

Един от най-силните аргументи на Украйна за продължаване на подкрепата остава, че спирането й в крайна сметка ще се окаже още по-скъпо за Европа. Поражението на Украйна ще изисква масивни, дългосрочни увеличения на военните разходи в целия континент, за да се сдържи реваншистка, неоимперска Русия, твърдят те.

"Победата на Украйна е ключова за облекчаване на рисковете за сигурността на континента", каза Пишний, отбелязвайки, че пакетът от 50 милиарда евро, който трябва да бъде одобрен тази седмица, е малка в сравнение с цялостната европейска икономика.

"За тях", каза той, "това може да се окаже най-добрата инвестиция в собствената им отбрана и икономики."

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Москва се разтревожи, че руски оръжия незаконно се изпращат на Украйна

Западът убеждавал трети страни да правят доставките, без да уведомят Русия