В Бахмутското направление украинските военни продължават да държат инициативата, а активни бойни действия се водят в района на Клешчеевка, казва говорителят на Източната група на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, цитиран от Би Би Си.

"Там се водят тежки боеве, все още не можем да разкрием подробности. Но съдейки по това как ескалира паниката във вражеските общности в "Телеграм", мисля, че името Клешчеевка ще бъде много символично за тях", каза Череватий в ефира на телемаратона в четвъртък (цитиран от Интерфакс Украйна).

Назначеният от Русия ръководител на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин каза по-рано, че цялото селище все още е под контрола на руските сили.

В сряда говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов съобщи за успехите в настъплението в района на Клешчеевка, а руският "военен кореспондент" Александър Сладков твърди, че руските войски са се оттеглили от селото (но тази информация не е потвърдена от никого - Би Би Си).

Село Клешчеевка се намира южно от Бахмут. В случай на освобождаването му и заемането на стратегическите височини там Въоръжените сили на Украйна ще получат огневи контрол над южната част на града.

В допълнение, превземането на Клешчеевка отваря пътя за по-нататъшното настъпление на украинските части в източна посока - към село Опитное и важната магистрала Бахмут-Горловка, по която руската войскова групировка се снабдява в самия град.

Британското разузнаване отчита напредък на украинските сили по фланговете на Бахмут

Британското разузнаване отчита напредък на украинските сили по фланговете на Бахмут

Лондон се съмнява Русия да поддържа значителни резерви от сухопътни сили за подкрепление