Украйна удължи срока на военното положение и общата мобилизация с още три месеца - с настоящото решение до 18 август.

Върховната рада на Украйна гласува тези две решения днес.

324 депутати гласуваха за закона "За утвърждаване на президентския указ за удължаване на военното положение в Украйна". Той предвижда удължаване на военното положение в Украйна от 05:30 ч. на 20 май 2023 г. за срок от 90 дни. Тоест до 18 август 2023 г.

Също така беше приет закон "За утвърждаване на указа на президента на Украйна "За удължаване на срока на общата мобилизация", с който също се удължава срокът на общата мобилизация от 20 май с 90 дни. Това решение беше подкрепено от 333 депутати.

До този момент Радата е одобрявала подобни решения на 24 февруари, 15 март, 21 април, 15 август, 16 ноември и 7 февруари.

Украйна стартира регистър на изчезналите лица

Украйна стартира единен регистър на изчезналите лица, съобщи Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна.

В регистъра ще се събират данни за изчезналите лица: пълното им име, място и дата на раждане, семейно положение, местоживеене, територия, на която са изчезнали, обстоятелства и време на изчезване, външни белези.

Регистърът ще включва и информация за наличието или липсата на съдебно решение, с което лицата са обявени за изчезнали или мъртви.

През април украинският комисар по въпросите на изчезналите лица Олех Котенко заяви, че около 7000 украински военнослужещи са обявени за изчезнали. Според Котенко обикновено 60-65% от изчезналите се оказват в плен, а останалите са мъртви. Официално общо около 23 000 украински военнослужещи официално се смятат за изчезнали в бойни действия.