Украйна започна процеса по прилагане на санкции срещу Никарагуа след посещението на посланика на страната в Крим, съобщи пресслужбата на украинското външно министерство.

През октомври правителството на Украйна прие постановление за откриване на процедурата за налагане на санкции срещу Никарагуа за назначаването на почетен консул в Крим.

"Министерството на външните работи на Украйна многократно е предупреждавало никарагуанската страна за недопустимостта на действия, които нарушават суверенитета и териториалната цялост на нашата държава. Украинската страна започна процеса по прилагане на санкции в съответствие с украинското законодателство и ще продължи да предприема всички необходими действия, предвидени от законите на Украйна и международното право за защита суверенитета и териториална цялост на нашата държава", се подчертава в изявление на украинското външното министерство, публикувано на сайта на ведомството.

Украинското външно министерство протестира заради посещението на посланика на Никарагуа в Русия Алба Асусен Торес в Крим за връчване на консулски патент. "Нашата държава смята това действие за нищожно и го счита за открито недружелюбна стъпка от страна на Никарагуа по отношение на Украйна", се изтъква още в изявлението.

По-рано постоянният представител на Крим при президента на Русия, заместник министър-председателят на републиката Георги Мурадов заяви, че Почетното консулство на Никарагуа ще бъде открито днес в Крим. За тази цел в републиката е пристигнал никарагуанският посланик в Русия. 

Никарагуа е една от много малкото страни, която призна Крим като част от Руската федерация през 2014 г. Международната общност разглежда Кримския полуостров като окупирана от Русия територия.