В Череповецкия металургичен завод е възникнал "технологичен инцидент в доменното производство", съобщи пресслужбата на металургичния Северстал, цитирана от РБК.

Пресслужбата на изпълняващия длъжността губернатор на Вологодска област Георгий Филимонов заяви, че "инцидентът в района на доменната пещ" е станал сутринта "в резултат на удар от безпилотен летателен апарат с неизвестен произход".

Изданието ГородЧе пише, че звукът от експлозия от металургичния завод в Череповец е бил чут около 5:45 сутринта (6:45 часа българско време).

Череповецкият завод за желязо и стомана е второто по големина предприятие за производство на стомана в Русия. Той принадлежи на компанията "Северстал", собственост на Алексей Мордашов, който след началото на войната в Украйна попадна под санкциите на ЕС и САЩ.

Ден преди това, на 6 март, вторият по големина минно-обогатителен комбинат в Русия, Михайловският минно-обогатителен комбинат в Курска област, беше атакуван от дронове, което доведе до подпалване на резервоари за гориво. Украинските медии, позовавайки се на източници, обявиха атаката на Михайловския минно-обогатителен комбинат за операция на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Ударът ще доведе спиране на целия производствен процес за дълго време