Административната сграда на ръководителя на саморпровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин беше подложена на пряк обстрел предават ТАСС и Ройтерс. Обстрелвани са и други сгради в центъра на Донецк.

Самият Пушилин не е пострадал и се намира "на безопасно място". Най-малко трима души са загинали, а поне други шестима са били ранени при обстрела на централната част на Донецк.

Според Донецката новинарска агенция снарядите са попаднали във фасадата, дясното крило и горните етажи. "В сградата е възникнал пожар. Навсякъде в района има разпръснати тухли, части от облицовки и метални конструкции", отбелязват от агенцията.

Снарядът е попаднал директно в седмия етаж на сградата от дясната страна, пострадал е и първият етаж. Засега не се привежда информация дали има загинали и пострадали в сградата.

Междувременно бе съобщено, че председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин е бил на работно посещение в Донецк и се е срещнал с ръководителя на донцките сепаратисти Денис Пушилин. Не се съобщава дали Володин е бил в Донецк или пък в сградата на централната администрация, когато тя е била атакувана. С него са пътували и други депутати от руския парламент. 

Обстрелван е и търговския център "Грийн Плаза" във Воршиловски район, също в централната част на Донецк. Загинал е младеж на 18 години, съобщи кметът на града Алексей Кулемзин. По Воршиловския район на града са били изстреляни общо 12 снаряда 155-ти калибър, според местните власти.

Ударен е хотел "Централ", в който отсядат журналисти, района на т.нар. Министерство на вътрешните работи, Площада на Конституцията и улица "50 години СССР". Снаряд е паднал и близо до Донецкия национален технически университет.

Петима души загинаха при обстрел в Донецк

Петима души загинаха при обстрел в Донецк

Украйна отрича да е замесена

Град Донецк е близо до фронтовата линия, която практически минава на няколко километра на север от града. Различни райони на града нерядко попадат под артилерийски обстрел, но центърът е обстрелван много рядко. На 14 март центърът на града бе обстрелван с ракета "Точка-У" и тогава загинаха 20 души, а деветима бяха ранени.