В резултат на обстрел на Донецк в четвъртък сутринта загинаха петима души, а шестима други бяха ранени. Това съобщиха от представителството на самопровъзгласилата се "ДНР" в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня (СЦКК), цитирани от руската служба на Би Би Си.

Сепратистите обвиняват Украйна в удари по центъра на града, където днес трябваше да се състои прощаването със загиналата командирка в местното опълчение Олга Качура.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че Украйна не е замесена в обстрела на Донецк. "Само самите руснаци или корпусът на народната милиция на непризнатите престъпни републики удариха Донецк", каза той в директен ефир в YouTube. "Всички тези експлозии (са необходими) само за да покажат: вижте какви животни има от другата страна, нека се мобилизираме по-интензивно и да продължим да убиваме украинци."

Би Би Си уточнява, че в условията на войната не може да провери версиите и на двете страни.

Руските части са превзели най-близкия украински пост до Донецк

Руските части са превзели най-близкия украински пост до Донецк

Докладите на украинския генерален щаб обаче отчитат "частично" успешен руски напредък в района.

В четвъртък е била обстрелвана и територията на поправителна колония, разположена в Донецк, като служител на институцията е бил убит, а двама затворници са били ранени. Това съобщи кметът на града Алексей Кулемзин, като той обвинява за обстрела украинската страна.

Припомняме, че руските и украинските сили се обвиняват взаимно за атаката на 28 юли срещу наказтелната колония в Еленовка, Донецка област, при която загинаха 53 украински военнопленници.