Руските сили вероятно са решили да атакуват фронтално Авдеевка от окупираната територия на Донецка област, вместо да чакат украинските сили да се изтеглят от подготвените си отбранителни позиции в резултат на руските операции.

Жители на Донецката народна република и прокремълски източници публикуваха в социалните мрежи видеоклипове, на които се вижда как руските сили са изтласкали украинските от позициите им около вентилационната система на въглищната мина "Бутивка", която се намира югозападно от Авдеевка.

Още от 2015 г. украинските сили са заели позиции около вентилационната шахта на въглищната мина "Бутивка". Това е най-близкият украински пост до град Донецк и е ключов отбранителен пост за Авдеевка.

Руските сили най-вероятно са превзели украинския пост, предвид неясните доклади на украинския генерален щаб за "частично" успешен руски напредък в района.

Руските сили също продължават атаките срещу село Писки, намиращо се западно от Авдеевка, и вероятно ще се опитат да превземат магистрала E50, свързваща двете населени места.

Преди известно време руските сили се опитаха да пробият североизточните покрайнини на Авдеевка, но от месеци не са постигнали значителен напредък.