Украйна е изнесла три милиона тона храни от своите черноморски и дунавски пристанища през октомври, съобщи Spike Brokers, украинска компания, която редовно следи и публикува статистика за износа в Украйна, пише руската служба на "Би Би Си".

През септември, според данни на Министерството на земеделието, 2,3 милиона тона селскостопански продукти са били изнесени от украинските пристанища.

Украйна се опитва да изгради нов корабен маршрут по северозападното крайбрежие на Черно море до румънските териториални води, в опит да съживи своя жизненоважен морски износ, след като Русия се оттегли от сделката за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли.

От Spike Brokers не обясниха причината за увеличаването на обема на износа, но казаха, че използването на алтернативния черноморски коридор е ограничено от дневен лимит за броя на влизащите и излизащите кораби.

"Тези ограничения са установени от украинските военноморски сили, за да се гарантира безопасността на конвоя", се казва в изявлението.

По данни на Министерството на земеделието на Украйна към 1 ноември от юли насам от страната са изнесени 9,2 милиона тона храни.

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Руски военни самолети са хвърлили "експлозивни предмети" поне три пъти през последните 24 часа