Украйна внася в Международния съд на ООН над 17 хиляди страници с доказателства за расова дискриминация в окупирания от Русия Кримски полуостров и за това, че Москва финансира тероризма в Донбас. Това съобщи украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от агенция "Униан".

Документацията представлява меморандум, в който юридически се обосновава позицията на Киев по делото, което украинската страна води срещу Москва.

"Днес Русия ще получи от нас своеобразен "подарък" в Международния съд на ООН. Той тежи около 90 кг, съдържа 17 500 страници текст в 29 тома. Подаваме нашия меморандум за финансирането на тероризма и упражняването на расова дискриминация." - съобщи Климкин в Туитър.

В документацията е включено и доставянето от Русия на зенитно-ракетния комплекс "Бук", с който беше свален малайзийският "Боинг 777. Отразени са многобройни репресии срещу украинци и татари в окупирания Крим.

Хага обяви анексирането на Крим за въоръжен конфликт, а ситуацията там като окупация

Хага обяви анексирането на Крим за въоръжен конфликт, а ситуацията там като окупация

Международният наказателен съд

Припомняме, на 19 април 2017 г. Международният съд на ООН в Хага 19 обяви решение, в което се казва, че Русия трябва да зачита правото на кримските татари да запазят институциите си, включително Меджлиса. То беше прието с 13 срещу 3 гласа. Съдиите гласуваха единодушно, че Кремъл трябва да гарантира достъпността до образование на украински език.

По отношение на финансирането на тероризма съдът тогова прецени, че Украйна не е предоставила достатъчно доказателства въз основа на които да се предприемат временни мерки. В отговор на това становище Киев внася меморандума с 29 тома документи.

Хага осъди Кремъл да плати $159 млн. на украински компании заради Крим

Хага осъди Кремъл да плати $159 млн. на украински компании заради Крим

Първото съдебно решение, постановяващо Русия да плаща заради анексията…