Последните данни за химическото замърсяване в Крим, причинено от завода "Титан", дават сериозни основания да се смята, че то е причинено от техногенна катастрофа.

Това заяви пред агенция "Униан" украинският заместник-министър по окупираните територии Юрий Гримчак.

"Това означава, че нещо извънредно се е случило в завода през нощта на 23 срещу 24 август. Това беше първото изхвърляне на химикали. Второто беше през нощта на 4 срещу 5 септември." - пояснява Гримчак.

Заводът, предизвикал екокатастрофата в Крим, продължава да работи

Заводът, предизвикал екокатастрофата в Крим, продължава да работи

Виждат се тръби, които работят...

Той коментира като най-вероятни две версии за катастрофата: недостигът на вода в горещините и попадение на снаряд, изстрелян при учения в Русия.

"Най-вероятно е комбинация от тези обстоятелства. Смятам варианта с попадението от снаряд за правдоподобен, тъй като химическият състав на замърсяването, който наблюдаваме, свидетелства за това. Спътниковите наблюдения от космоса са фиксирали изстрелване, но от тях не може да се каже къде точно е паднал снарядът." - посочва заместник-министърът.

Според него, за инцидента трябва да бъде сезирана Организацията за борба с химическите оръжия.

"Появи се информация, че в самия завод и в град Армянск са забелязани контейнери за транспортиране на химически оръжия. Възможно ли е наистина да е имало химическо оръжие? Теоретично да. Затова е необходимо да бъде сезирана ОЗХО. Тази организация има право да извършва проверки за химически оръжия във всяка страна по света. И след това да направи изводи дали е имало такова оръжие и какво е станало. Но, както е известно, Русия не допуска на територията на Крим представители на международни организации." - разяснява Гримчак.

Мистериозна авария застрашава жителите на Крим, властите отричат

Мистериозна авария застрашава жителите на Крим, властите отричат

Предприета е евакуация…