Заводът "Титан", който предизвика екокатастрофата в Крим, продължава да работи, предаде агенция "Униан".

По-рано депутатът от непризнатия от международната общност парламент на анексирания полуостров Михаил Шеремет заяви, че днес производството е било спряно напълно.
Първоначално местните власти изобщо отричаха, че е станала авария.

"Виждат се тръби, които работят, визуално потвърждаваме, че заводът работи", заяви областният председател на украинската Херсонска област Андрей Гордеев.

Мистериозна авария застрашава жителите на Крим, властите отричат

Мистериозна авария застрашава жителите на Крим, властите отричат

Предприета е евакуация…

През нощта срещу 24 август в северната част на анексирания от Русия Кримски полуостров беше регистрирано изпускане на отровни вещества.

В градовете Армянск и Яни Капу листата на дърветата окапаха, металните предмети се покриха с ръжда, бяха намерени мъртви птици. Съобщаваше се, че във въздуха се усеща остър мирис на киселина.

Заради замърсения въздух зачестиха случаите, в които местни жители търсят лекарска помощ. В аптеките има недостиг на марлени маски и сорбенти.

В най-засегнатите райони беше предприета евакуация, но замърсяването се разпространи в широк периметър. Украинските власти съобщават за обгазени граничари.

Сред жителите на намиращата се в съседство с Крим Херсонска област също зачестиха оплакванията от затруднено дишане. Хората споделят, че металните предмети за броени дни са се покрили с ръжда, предаде Би Би Си.