В Украйна влезе в сила норма от закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", според която целият сектор на услугите преминава на украински език.

Така всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език. Вече можете официално да се жалвате от обслужване на руски език, като за такова нарушение ви грози глоба.

"На практика това означава, че украинският потребител най-накрая ще получи правото на обслужване на държавния език по подразбиране - в супермаркета или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на жп гара, във фитнес зала или библиотека", написа във "Фейсбук" Тарас Кремин, който е упълномощен за защита на държавния език.

Той добави, че цялата информация за етикетите с цени, инструкции, технически характеристики, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици.

Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език, при което потребителят трябва да попада на украинската версия по подразбиране и след това, ако желае, може да превключи на друг език.

Държавният език в Украйна е един - украински, въпреки че конституцията гарантира свободното развитие и защитата на руския и други езици на националните малцинства, включително на българското.

Върховната Рада прие езиковия закон на 25 април 2019 г. Той задължава гражданите на Украйна да общуват изключително на украински в почти всички сфери на живота: в държавни органи, училища, университети и болници, в магазини и кафенета, в съдилища, армия, полиция, по време на предизборна кампания и референдуми. Изключение беше направено само за лична комуникация и религиозни ритуали.