Службата за сигурност на Украйна (СБУ) задържа вражески информатор в резултат на контрадиверсионна дейност в прифронтовите райони на Харковска област.

Както се посочва в съобщението на ведомството, нападателят е събирал съответна разузнавателна информация за руските войски за местата на базиране и движение на Силите за отбрана в Купянския район.

Tова съобщава УНИАН.

"Врагът се интересуваше най-вече от посоките на полетите на армейската авиация на Въоръжените сили на Украйна, в частност ударните хеликоптери. Той също така предаваше на агресора маршрутите на движение на украинските бронирани части в близост до фронтовата линия", казаха от СБУ. Освен това подсъдимият изпраща на нашествениците снимки на последствията от руски въздушни удари върху местната гражданска инфраструктура, включително жилищни сгради.

Според разследването руският информатор се е оказал местен жител, който е бил във връзка с боец ​​от една от окупационните групировки на Руската федерация на Източния фронт. Получената разузнавателна информация била предавана в частен чат в един от популярните месинджъри.

При обиска от задържания е иззет мобилен телефон, с който се е свързвал с руснаците. На засегнатото лице е уведомено за съмнение по ч. 2 на чл. 114-2 от Наказателния кодекс ("неразрешено разпространение на информация за посоката, движението на оръжия, оръжия и боеприпаси към Украйна, движението, движението или разполагането на въоръжените сили на Украйна").

Сега заловеният е в ареста. Води се разследване за установяване на всички обстоятелства около престъплението. Извършителят е заплашен от до 8 години затвор.