Полети на самолети на беларуски авиокомпании до Крим ще доведат до незабавни санкции. Това предупреди заместник външният министър на Украйна Емине Джапарова, цитирана от "Укринформ".

Така тя коментира изявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко за това, че Минск и Москва работят по откриването на полети до окупирания от Русия полуостров.

"Ние ще действаме незабавно срещу всякакви опити за легитимиране на окупацията на Крим от Русия. Ако дори един самолет на беларуските авиокомпани се окаже на територията на окупирания Крим, санкциите ще бъдат неизбежни с всички негативни последици", подчерта Джапарова.

Украйна спря полетите с Беларус от 26 май след принудителното приземяване на полет на Ryanair в Минск. Киев забрани на самолетите на украинските авиокомпании да влизат във въздушното пространство на съседната страна. От 29 май Украйна затвори небето си за беларуски полети.

През август 2014 г. нискотарифната авиокомпания на руския авиопревозвач "Аерофлот" - компанията "Добролет", беше принудена да затвори. Нискотарифният превозвач попадна под санкциите на ЕС за полети до Крим.