Украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев ще изчака момента да "върне" Крим и заплаши Русия с "камъни от небето". Той каза това в интервю за YouTube канала "Кисельные берега", съобщава ТАСС.

"Украйна ще изчака подходящия момент за възвръщането на Крим, както някога Франция чакаше възвръщането на Елзас и Лотарингия, които бяха под контрола на германците", подчерта Кулеба.

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Украйна трябвало да се подготови за силово освобождение на Донбас

Макар че по-добре било това да се случи чрез политически и дипломатически средства

Според него "това е само въпрос на време". "Както писаха по време на анексията, основното е да се върне в Русия и дори да има камъни от небето, - моля, ще има и камъни от небето, ще има много неща. Ще дочакаме нашето време", изтъкна украинският първи дипломат.

След Майдана в Украйна и свалянето от власт на проруския президент Владимир Янукович през февруари 2014 г., под дулата на неидентифицирани "зелени човечета" беше проведен референдум в Крим и Севастопол за обединение с Русия. След години руските власти признаха, че "зелените човечета" са били военнослужещи от руската армия.

На 18 март 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа договор за приемането на Република Крим и Севастопол в Руската федерация. Киев и международната общност отказаха да признаят Крим като част от Русия.

Русия съди Украйна в съда в Страсбург по оплаквания от Майдана до Крим и Донбас

Русия съди Украйна в съда в Страсбург по оплаквания от Майдана до Крим и Донбас

Това е първата по рода си междудържавна жалба на Русия до ЕСПЧ