Украински следователи подозират депутат в опит да подкупи ръководителя на правителствена агенция за възстановяване в първия в страната документиран подкуп с криптовалута, съобщиха властите във вторник, цитирани от "Ройтерс".

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) каза, че се смята, че депутатът, член на парламентарната антикорупционна комисия, е предложил еквивалента на 50 000 долара в биткойни в замяна на държавни средства за възстановяване на инфраструктура под негов контрол.

Бюрото не назовава името на служителя, на когото прокуратурата е връчила официално уведомление за подозрение.

Ръководителят на украинската Държавна агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата съобщи за подкупа на властите, след като получи първия транш от 10 000 долара, каза НАБУ.

"Това е първата незаконна облага в криптовалута в историята на антикорупционните институции (на Украйна), която е документирана", се казва в изявление на агенцията.

Украйна засили усилията си за изкореняване на корупцията, тъй като се стреми към членство в Европейския съюз, което направи борбата с подкупите ключово условие за започване на преговори.

В интервю за Ройтерс по-рано тази година шефът на НАБУ Семьон Кривонос каза, че неговата агенция ще даде приоритет на борбата с военновременните престъпления в стратегически сектори като отбраната и възстановяването.

Във вторник следователите обявиха, че подозират двама високопоставени служители по киберсигурността в присвояване на средства.

В изявление във Facebook държавната агенция за възстановяване каза, че нулевата толерантност към подкупите е "ключов принцип" в нейната работа.

"Сътрудничеството ни с правоприлагащите и антикорупционните органи беше и ще бъде системно", се казва в него.

Украйна разследва 260 случая на злоупотреби в наборните центрове

Украйна разследва 260 случая на злоупотреби в наборните центрове

Документирани са предполагаеми подкупи на стойност около 110 000 долара