Съветникът в Министерството на външните работи на Украйна Антон Геращенко определи "действията на руските специални служби" като една от версиите за експлозията, която избухна снощи в Киев, съобщават руските медии.

Според него това може да е било направено за "дестабилизирането на обществено-политическата ситуация на фона на протестните действия".

Подобно изявление направи и друг съветник на министъра на външните работи на Украйна. "Има конкретни доказателства, които могат да потвърдят това, че заинтересован... по-специално изявлението на Рамзан Кадиров от 2014 г.", загатнал съветникът Иван Варченко.

Той отбелязал, че разследването разглежда и други версии. "Но аз смятам, че доказателствата вече са достатъчни, за да разглеждаме като приоритетна именно версията за руска връзка. И не изключвам, че изпълнителите могат да са най-различни", добави Варченко.

Покушение срещу депутат в Киев
Обновена

Покушение срещу депутат в Киев

При взрива е загинал един човек

Снощи избухна паркиран мотоциклет пред сградата на местната телевизия "Еспресо". Мощността на взривното устройство е била около 1 кг тротилов еквивалент. Пострадаха петима души, включително украинският депутат Игор Мосийчук. Бодигардът му пострада много тежко и почина в болницата, по-късно почина и още един пострадал. Инцидентът беше квалифициран като терористичен акт.