Министърът на здравеопазването на Норвегия Ингвилд Керкол е плагиатствала части от магистърската си дипломна работа преди три години. Това сочат данните от академични разследване, съобщава Асошиейтед прес.

Разследването на Nord University в Бодое, Северна Норвегия, установи, че тезата на Керкол от 2021 г. съдържа много по-сериозни грешки от небрежност. Заключението на разследващите е, че здравният министър следва да бъде лишен от магистърска си степен по здравен мениджмънт.

48-годишната Ингвилд Керкол отрича да е плагиатствала. Тя е категорична, че не е копирала части от дипломната работа на друг студент през 2015 г.

Керкол е на поста здравен министър от октомври 2021 г., когато премиерът Йонас Гар Стьоре представи коалиционно правителство от собствената си Лейбъристка партия и младшата Центристка партия.

Керкол е вторият член на правителството обвинен в плагиатство тази година. През януари Сандра Борх се оттегли като министър на научните изследвания и висшето образование, след като студент откри, че части от магистърската теза на Борх, включително правописни грешки, са копирани от друг автор.

Премиерът на Румъния бе обвинен в плагиатство

Премиерът на Румъния бе обвинен в плагиатство

Николае Чука отрича да е копирал текстове в докторската си дисертация