Украйна ще получи първите си доставки от изтребители F-16 "много скоро", но около половината от отчаяно необходимата й чуждестранна военна помощ пристига със закъснение, каза във вторник министърът на отбраната на Киев.

42-годишният Рустем Умеров каза пред Ройтерс в интервю в Киев късно в понеделник, че Русия разполага повече жива сила и оборудване на фронта, повече от 27 месеца след пълномащабното си нахлуване.

Силите на Киев успяха да стабилизират новия фронт в североизточната област Харков, където Русия атакува по-рано този месец. Но Умеров каза, че Москва се готви за нов натиск.

"Тяхната цел е да отворят нов фронт на север, за да започнат да използват цялата си жива сила, огнева мощ срещу нас, те продължават с целта си да унищожат нацията", каза той.

ISW: Харковска област - руски атаки и украински контраатаки

ISW: Харковска област - руски атаки и украински контраатаки

Русия продължава войната и по всички други начини - чрез въоръжаване от съюзниците си, с радиоелектронни средства и с дискредитиране на Киев

"Ние издържаме, но разбира се имаме нужда от повече оръжия, имаме нужда от повече огнева мощ, имаме нужда от ракети с голям обсег, за да не им позволим да навлязат в нашата държава.

Той каза, че Украйна е благодарна за военната помощ и оръжията, доставени от нейните партньори, но само половината от обещаните доставки са пристигнали навреме. Всяко забавяне облагодетелства много по-големия и по-добре оборудван враг на Украйна, с фронтова линия, простираща се на 1200 км.

Още преди руските сили да преминат този месец в северната част на Харковска област, превземайки граничните села и принуждавайки хиляди цивилни да избягат, те бавно напредваха от месеци в източната Донецка област.

"Времето е изключително важно и за да отблъснем атаките, трябва да получим доставките навреме", каза Умеров.

Русия произвежда  в пъти повече и по-евтини артилерийски снаряди от Запада

Русия произвежда в пъти повече и по-евтини артилерийски снаряди от Запада

Фабричната производствена линия може да се окаже ключова за изхода на войната

Украйна също се стреми да наеме необходимия брой войски за попълване и ротация на уморени и изтощени войници, някои от които се бият от февруари 2022 г. Нов закон за мобилизация влезе в сила миналата седмица

Умеров каза, че до 1,2 милиона мъже са актуализирали военните си досиета онлайн, както изисква законодателството, за да помогнат в набора на офицери, но не каза колко правителството иска или смята, че ще може да призове.

Военни анализатори определят броя на украинския отбранителен персонал, включително сигурността и правоприлагането, на повече от един милион.

Министърът каза, че Русия има около 500 000 войници в Украйна и близо до нейните граници и се готви да добави още 200 000-300 000.

Вносът на оръжие в Украйна се е увеличил с 6633% за пет години

Вносът на оръжие в Украйна се е увеличил с 6633% за пет години

Това съобщи Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна

Основната военна цел на Украйна за следващите месеци ще бъде да задържи своите отбранителни линии и да потисне врага, като същевременно засили украинския военен капацитет във въздуха, морето и на сушата.

Той каза, че очаква изтребителите F-16 да бъдат доставени "надяваме се много, много скоро".

Запитан колко Киев очаква да приеме, той каза на английски: "Имаме нужда от толкова, колкото можем да получим".

"На този етап сме фокусирани върху обучението на нашия персонал... пилоти, фокусирани сме върху инфраструктурата, фокусирани сме върху привличането на оперативни екипи и екипи за поддръжка и работим върху модернизацията или въвеждането на повече платформи."

Той каза, че Украйна също така продължава да засилва собственото си производство на оръжия и дронове, както и възможностите си за електронна война.

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Първите изтребители F-16 от Белгия ще пристигнат в Украйна преди края на годината

Страната е готова да прехвърли на Киев 30 изтребителя F-16 до 2028 г., след като получи първите два F-35 до края на 2024 г.