Унгария блокира опитите на Европейския съюз да създаде дългосрочен фонд от 20 милиарда евро за подкрепа на украинските въоръжени сили, представлявайки най-голямото препятствие в този процес, пише "Политико".

Планът за фонда, който беше разкрит от POLITICO през изминалата седмица, за първи път беше обсъден на среща на външните министри в Брюксел. Предложението предвижда да се отделят поне 5 милиарда евро годишно за следващите четири години, с цел помощ за страните от ЕС, които предоставят въоръжение и обучение на украинските сили.

Унгария, обаче, изрази решителност да блокира фонда, като постави за условие унгарската банка OTP да бъде изклучена от списъка с "спонсори на войната" на Украйна. Външният министър на Унгария, Петер Сиярто, заяви, че страната няма да одобри повече средства за така наречения Европейски механизъм за мир на ЕС, който финансира въоръженията, предоставени на Украйна.

От началото на руската агресия срещу Украйна, ЕС е отделил около 4 милиарда евро за военни нужди, но сега търси по-постоянен източник на финансиране, за да избегне постоянни преговори за нови средства.

Намерението за създаване на дългосрочен фонд е част от по-широките усилия на Запада да осигури по-устойчива подкрепа за сигурността на Украйна, въпрос, който доминираше на срещата на върха на НАТО в Литва.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел потвърди усилията за осигуряване на 20 милиарда евро, предназначена за сигурността на Украйна. Той обясни, че предложената сума е оценка на дългосрочните нужди и разходи за подкрепа на Украйна.

ЕС готви специален фонд за дългосрочно поддържане на армията на Украйна

ЕС готви специален фонд за дългосрочно поддържане на армията на Украйна

Фондът ще бъде в размер на до 20 млрд. евро

Въпреки несъгласията, стремежът е да се постигне окончателно споразумение до октомври, когато лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел. Външните и отбранителните министри ще обсъдят плана в края на следващия месец, след което предложението ще бъде разисквано от финансовите министри. Подробности за фонда се очакват до края на август.

Но предстоящите преговори не са лесни, както показаха колебанията на някои министри дали може да се постигне споразумение за конкретна сума в такъв ранен етап. Други предпочитат да обсъдят тази цифра като част от общите преговори за бюджета на ЕС, които също включват предложението за икономическа помощ на Украйна от 50 милиарда евро през следващите четири години.

"Твърде рано е да се говори за конкретни числа, тъй като има и други финансови нужди: макрофинансова подкрепа, хуманитарна помощ, реконструкция", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг при пристигането си на срещата.

И все пак най-близките партньори на Украйна в ЕС, като Литва, твърдяха обратното, като казаха, че дори 20 милиарда евро не трябва да бъдат таван.

"Със сигурност няма да се противопоставим на това", каза полски служител, който също говори анонимно, за да обсъди преговорите.

Въпреки тези различия, ЕС търси начини да гарантира по-устойчива сигурност за Украйна, като това остава приоритетна задача в общите усилия за поддържане на стабилността и мира в региона.

ЕС удължава с шест месеца санкциите срещу Русия

ЕС удължава с шест месеца санкциите срещу Русия

Действието им ще продължи до 31 януари 2024 г.