Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство от критиките на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан. Това заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от "Ройтерс".

Преодоляването на разрива ще изисква усилия и от двете страни, посочи той.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им. Процедурата обаче беше задържана от Унгария и Турция.

След месеци на забавяне от страна на управляващата партия "Фидес" на Орбан, вчера парламентът на Унгария одобри присъединяването към НАТО на Финландия, но не и на Швеция.

"В случая с Швеция има голям брой оплаквания, които трябва да бъдат разгледани, преди членството на страната да бъде ратифицирано", отбеляза Ковач.

Унгарският парламент одобри кандидатурата на Финландия за НАТО

Унгарският парламент одобри кандидатурата на Финландия за НАТО

Турция остава единствената, която още не е ратифицирала присъединяването на Финландия

Шведските представители "многократно са имали желание да нападнат Унгария чрез дипломатически средства, използвайки политическото си влияние, за да навредят на унгарските интереси", заяви той по повод критиките на Швеция за ерозията на върховенството на закона от унгарското правителство през последните 13 години. Самият Орбан отхвърля тези обвинения.

Той посочи, че Стокхолм е заел "враждебно отношение" към Будапеща от години.

Добавянето на неволите и оплакванията на Анкара не оставя много място за маневриране, поне докато шведите "не запеят друга песен" и не помогнат на тези дълготрайни рани да заздравеят, подчерта Ковач.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турският парламент също ще се заеме с ратификацията на присъединяването на Финландия. Той обаче не одобри кандидатурата на Швеция, която обвинява в укриване на кюрдски екстремисти.

Парламентът на Швеция гласува "за" членството в НАТО

Парламентът на Швеция гласува "за" членството в НАТО

Решението беше подкрепено с голямо мнозинство