Външният министър на Румъния обяви, че ще привика посланика на Унгария в страната, за да изрази недоволството си, след като знамето на унгарското малцинство шеклери, стремящи се към автономия в неговата страна, било сложено върху националния герб на Румъния в нейното посолство в Будапеща, съобщава "Асошиейтед прес".

Румънският първи дипломат Теодор Мелешкану настоя унгарските власти да "гарантират неприкосновеността и целостта на румънските дипломатически представителства и техните служители".

Унгария побесня заради коментари на премиера на Румъния

Унгария побесня заради коментари на премиера на Румъния

"Напълно неприемливи и недостойни за 21 век"

Инцидентът се случи няколко дни, след като румънският премиер Михай Тудосе разгневи унгарците с провокативни коментари относно опитите на шеклерите за автономия. Те са етнически унгарци, които живеят в румънската област Трансилвания, която граничи с Унгария.

Тудосе заяви, че "ако знамето на шеклерите се развява върху сградите на институциите в Румъния, всички те ще висят до флага". В Унгария тези коментари бяха изтълкувани като заплаха, че ще бъдат обесени.

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече коментарите на румънския премиер "напълно неприемливи и недостойни за Европа, европейските ценности и 21 век".

Искат автономия за Трансилвания

Искат автономия за Трансилвания

Букурещ отхвърля претенциите