Правителството на Унгария наложи неочакван данък върху нетните приходи на производителите на лекарства, генерирани през 2022 г. и 2023 г., в опит да запуши дупки в държавния бюджет, съобщава Ройтерс.

Според издадения правителствен указ процентът нараства прогресивно и ще бъде 8% при нетни приходи над 150 милиарда форинта. Компаниите трябва да платят новия данък както за 2022 г., така и за 2023 г. през следващата година, тъй като правителството се опитва да намали дефицита, който се очаква да достигне 6,1% от икономическото производство тази година.

Премиерът Виктор Орбан по-рано тази година наложи големи извънредни данъци върху редица сектори, включително банки, застрахователи, енергетика и авиокомпании. Това разтърси инвеститорите и напомни за подобни данъци, които популистът Орбан беше използвал, за да коригира бюджета, след като дойде на власт през 2010 г.

Орбан е изправен пред задачите да овладее дефицита и да избегне рецесия в икономиката, като се очаква инфлацията да се ускори до 26-27% през следващите месеци.

В указа се посочва, че новият данък ще бъде 1% за нетни приходи под 50 милиарда форинта и 3% за част от приходите между 50 милиарда и 150 милиарда, скачайки до 8% за нетни приходи над 150 милиарда форинта. Най-голямата унгарска фармацевтична компания Richter ще бъде особено силно засегната от новия данък.