Унгарското твърдолинейно правителство против миграцията настоя, че границите на Европейският съюз трябва да останат "запечатани", след като Европейската комисия представи новия си план за реформа в областта на миграцията, включително "задължителен механизъм за солидарност", съобщава "Франс прес".

"От 2015 г. насам позицията на унгарското правителство по отношение на миграцията е ясна и непроменена", заяви говорителят на правителството Золтан Ковач в публикация в "Туитър".

ЕС предложи да се премахнат задължителните квоти за бежанци

ЕС предложи да се премахнат задължителните квоти за бежанци

Държавите, които приемат бежанци ще получават по 10 000 евро за всеки

"Въпреки че Унгария не подкрепя задължителното разпределение, тя защитава съвместните граници. И ние очакваме да получим същия размер подкрепа като другите страни от Шенген, които защитават тези външни граници", изтъкна Ковач.

"Трябва да гарантираме, че външните граници на ЕС и Шенгенското пространство остават перфектно запечатани по всички участъци", подчерта той.

След миграционната криза в Европа през 2015 г. правителството на министър-председателя Виктор Орбан издигна силно охранявани огради по границите си със Сърбия и Хърватия и отказа да приеме задължителните квоти на ЕС за преразпределение на бежанци от други места в Общността.

Будапеща също така построи лагери по границите, така наречените "транзитни зони" за търсещите убежище, които бяха определени като "незаконно задържане" от най-висшия европейски съд по-рано тази година.

Будапеща затвори лагерите скоро след това съдебно решение, но Ковач каза днес, че за да защити външните граници на ЕС, Брюксел трябва да създаде "външни горещи точки" за обработка на молбите за убежище.

Новият пакт на ЕС за миграцията и убежището предлага по-голяма ефективност при връщането на мигрантите, на които е отказано убежище в Европа, в техните страни на произход.

"Трябва да се съсредоточим повече върху връщането и затова можете да видите, че нашият пакет днес има нови инициативи, когато става въпрос за по-голяма ефективност при връщанията", каза европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Австрия, която подобно на Унгария подкрепя рестрикционна имиграционна политика при последните правителствата, ръководени от канцлера Себастиан Курц, прие плановете на Европейската комисия със смесени чувства.

"В своето предложение Комисията вече е направила много в нашата посока - особено в областите на репатрирането, защитата на външните граници и сътрудничеството с трети страни", посочи в изявление австрийският вътрешен министър Карл Нехамер.

"За нас обаче е ясно, че разпределението на мигрантите в ЕС се провали и няма смисъл. Не трябва да се допуска въвеждането на разпределение (на мигранти) през задната врата", настоя Нехамер.