Европейската комисия изостави идеята за задължителни квоти за бежанци. Брюксел се опитва да промени правилата за прием на мигранти и бежанци в Европа след повече от 4 г. безизходица, пише "Гардиън".

Дългоочакваните предложения за миграцията, отложени заради пандемията от коронавирус, ще позволят на държавите членки на ЕС да избират дали да приемат бежанци, или да поемат контрол над връщането на тези мигранти, на които им е отказано убежище.

Дъблинският регламент за бежанците в ЕС се провали, отсече Гърция

Дъблинският регламент за бежанците в ЕС се провали, отсече Гърция

Гърция иска истинска солидарност между страните членки на ЕС

Държавите, които приемат бежанци, спасени в Средиземно море, ще получават по 10 000 евро за всеки. Парите ще са от бюджета на ЕС. Но най-важната промяна е, че нито една страна няма да бъде задължавана да приема мигранти.

Този план solidarity à la carte има за цел излизане от безизходицата от 2015 г., когато с квалифицирано мнозинство бе решено страните членки да участват в задължително разпределение на бежанци на квотен принцип в разгара на бежанската криза. Унгария и Полша отказаха да приемат мигранти. Двете държави се обединиха за блокиране на коалиция, която през 2016 г. се опита да реформира системата с налагане на наказания на държави, които отказват да приемат мигранти.

Хиляди в Берлин искат помощ за мигрантите на о. Лесбос

Хиляди в Берлин искат помощ за мигрантите на о. Лесбос

След като лагерът изгоря

Докато последните промени имат за цел да намалят натиска върху най-засегнатите страни, Италия, Гърция и Испания вероятно ще бъдат разочаровани от това, че остават отговорни за управлението на молбите за убежище.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че ситуацията се е изменила от 2015 г. По думите й повечето пристигащи не са бежанци: 2/3 са нелегални имигранти.

70 мигранти скочиха в морето, недопуснати в Италия

70 мигранти скочиха в морето, недопуснати в Италия

Спасени са при операция

През 2019 г. на 491 200 души е наредено да напуснат ЕС, но само 29% от тях са се върнали в родните си държави. Йохансон отбеляза, че "100% връщане може би не е изпълнимо", но "има значително място за подобрение тук".

От години подобряване връщането на мигранти е цел в политиката на ЕС. Комисията се надява да даде нов тласък с назначаването на координатор, който ще помага на страните членки с процедурата по връщане на мигранти.

Комисията също предлага по-ускорен процес. Иска да се въведе правило, според което всички пристигнали трябва да преминат през медицински прегледи и проверки от службите в рамките на пет дни. Въпреки че е обещана пилотна програма в Гърция, не е ясно дали ЕС има ресурсите да ускори бавните процедури в Италия и Гърция.

Евролидерите орязаха парите за миграция и граничен контрол с 8,5 милиарда евро или 27%, когато сключиха споразумение за седемгодишния бюджет през юли.

Предложенията на Комисията вероятно ще бъдат променени по време на преговорите между евродепутатите и 27-те страни членки.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да договори система за мигрантите дългосрочно, предаде "Ройтерс".

По думите й пожарът в бежанския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос показва, че трябва да се действа.

"Миграцията е комплексна, старата система в Европа повече не работи", обяви тя и призова да намерят устойчиви решения.