Гръцкият министър на миграцията Йоргос Кумуцакос обяви, че т. нар. Дъблински регламент за това как се обработват молбите за убежище в Европейския съюз се е провалил и трябва да бъде променен, съобщава "Франс прес".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща вчера да "премахне" съществуващите правила, които изискват лицата, търсещи убежище, да подадат своите молби в първата страна от ЕС, в която са стъпили.

Страни членки с външни и морски граници, като Гърция и Италия, се оплакват, че това оставя твърде голяма тежест върху тях.

"Всички в Европа знаят, че трябва да избягаме от наследството" на правилата от Дъблин, коментира Кумуцакос пред радио Skai, като дотълни: "Дъблинският регламент се провали и трябва да бъде променен."

След няколко отлагания на 23 септември Европейската комисия ще обяви плановете си за това как да се реформира системата.

Въпросът получи нова спешност, след като миналата седмица огромен мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос изгоря, оставяйки над 12 000 души без дом, включително 4000 деца.

Настаняват в палатки мигрантите от изгорелия лагер на о. Лесбос

Настаняват в палатки мигрантите от изгорелия лагер на о. Лесбос

С помощ от Европейския съюз и ООН...

Ала Кумуцакос призна, че преговорите за актуализиране на правилата за убежище "ще бъдат сложни и трудни", тъй като "страните членки нямат еднакви интереси".

"Нашите интереси са много различни от тези на Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), ние искаме истинска солидарност между страните членки и справедливо споделяне на тежестта", изтъкна той.

Дъблинският регламент влезе в сила през 2013 г. като споразумение между тогавашните 28 страни членки на ЕС, включително Великобритания, както и Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Но нейните слабости бяха бързо изложени от миграционната криза от 2015 г., което предизвика гняв в Гърция и Италия, където правителствата почувстваха, че са оставени да се изправят сами пред предизвикателството.