С помощ от Европейския съюз и ООН гръцките власти предоставят временно убежище в палатки на мигрантите от изгорелия лагер Мория, предаде БНР.

Според информация от гръцкото Министерство на миграцията, до седмица лагерът ще бъде напълно оборудван за всички мигранти и бежанци, които останаха без подслон.

Властите обещаха да построят постоянен приемен център за мигранти на острова Лесбос вместо опожарения бежански лагер. По този повод премиерът Кириакос Мицотакис призова за по-активен европейски ангажимент за решаване на мигрансктата криза. Останалите без покрив ще бъдат настанени във временен лагер край основния пристанищен град на острова Митилини.

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Хиляди мигранти са избягали

Под засилена полицейска охрана мигрантите в Лесбос се настаняват в новия палатков лагер. Предварително ги тестват за коронавирус. Първите случаи на заразени мигранти са настанени в специализирана част от лагера и са под карантина.

Някои от мигрантите и днес отказват да влязат в лагера и настояват да напуснат незабавно острова, и да бъдат изпратени в други европейски страни. Министърът на общественият ред Михалис Хрисохоидис, който е на Лесбос, предупреди мигрантите да се подчиняват на решението на правителството.

"Предупреждавам всички, които мислят, че могат да създават проблеми на гръцката държава, че тя е силна и няма да допусне подобни действия. Онези, които подстрекават мигрантите, да не влизат в лагера, защото ще има последствия за тях. Призовавам ги да се откажат от такива опити." - заяви министърът.

Втори пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

Втори пожар в мигрантския лагер на остров Лесбос

Този път в незасегнатата северна част на центъра за бежанци и мигранти

Местните жители също искат мигрантите да се изнесат.

Засега има пълна забрана мигранти да напускат Лесбос, с изключение на децата без родители, които приемат страни от ЕС - сред тях е и България.