Тази нощ е избухнал нов пожар в мигрантския лагер "Мория" на егейския остров Лесбос.

По информация на медии пожарът е избухнал в палатки в северната част на лагера. Именно тази част от центъра за бежанци и мигранти остана почти незасегната от предишния пожар. Останалата част от лагера е почти напълно унищожена.

Тече евакуация на десетки хора, включително семейства с малки деца.

Хиляди мигранти останаха без покрив над главата си след първия пожар и излязоха извън пределите на лагера. Пътят към големите населени места на Лесбос и към Митилини беше блокиран, но и полицията трудно може да води статистика.

Властите имат намерение да настанят временно около 2 хиляди души на ферибот и на два кораба на гръцките военноморски сили.

Още вчера Атина обяви извънредно положение на остров Лесбос и изпрати допълнителна полиция, за да се опази реда на острова.

По първоначална информации вчерашният пожар е избухнал от сливане на няколко пожари от различни места. Властите виждат умисъл в инцидента, но официално потвърждение за това засега няма. Предполага се и че конкретният повод за напрежение в лагера е поставянето му под карантина, след установяване на случаи на коронавирус.

В центъра "Мория" са настанени над 12 000 души - повече от неговия капацитет. Хуманитарните организации често критикуват гръцките власти заради лошите условия на живот.