Хиляди мигранти избягаха от пожар, разразил се в лагер под блокада заради коронавируса на гръцкия остров Лесбос, докато премиерът свика извънредно заседание с министри, въпреки че засега няма информация за жертви, съобщава "Ройтерс".

Пожарът е избухнал в пренаселения мигрантски лагер Мория малко след полунощ, уточниха от пожарната служба.

Тази сутрин по-голямата част от Мория беше сведена до тлееща обезобразена маса изгорели контейнери и палатки, като няколко души са вземали отломките за личните си вещи, показаха телевизионни кадри.

Няма информация за ранени или загинали, докато причината за пожара, който е изгорил палатки и контейнери, засега не е известна.

Двама бежанци на Лесбос с COVID-19

Двама бежанци на Лесбос с COVID-19

Властите ще проведат изследвания

Мория е "вероятно напълно унищожена", заяви служителят от Министерството на миграцията Манос Логотетис пред държавната гръцка новинарска агенция.

Първоначалните информации показват, че пожари са избухнали на различни места в общирния лагер, след като властите са се опитали да изолират редица лица, които са дали положителна проба за COVID-19.

"Огънят все още бушува, лагерът е евакуиран. Всички тези хора са по националния път към Митилини. Има полиция, която не ги пропуска. Тези хора спят в полето", каза Панайотис Делигиани, очевидец от Мория.

Най-малко 25 пожарникари с 10 пожарни, подпомагани от полицията, са се борили с пламъците както вътре, така и извън съоръжението, съобщиха от пожарната, добавяйки, че пожарникарите са били изтласкани от мигранти по време на работата им.

Видени са хора, които напускат лагера, носейки багажа си, казаха очевидци пред "Ройтерс".

"Ситуацията беше извън контрол", отбеляза полицай Аргирис Сиврис пред Open TV, като добави, че полицията е била принудена да освободи около 200 души, задържани в отделена част на лагера, които трябвало да бъдат репатрирани в своите страни.

Голям пожар унищожи център за мигранти на Лесбос

Голям пожар унищожи център за мигранти на Лесбос

Местните жители са гневни на организации, подпомагащи мигрантите

Съоръжението в Мория, в което живеят над 12 000 души - повече от четири пъти повече от неговия капацитет - често е критикувано от хуманитарни организации заради лошите условия на живот.

Съоръжението е било поставено под карантина миналата седмица, след като властите потвърдиха, че търсещ убежище е дал положителна проба за новия коронавирус. Оттогава потвърдените заразени са нараснали до 35 души.

Лесбос, който се намира точно до турското крайбрежие, беше на фронтовата линия на масовото движение на бежанци и мигранти към Европа през 2015-2016 г. Заради пандемията от 1 март всички мигранти, стигнали до острова, са поставяни под карантина далеч от лагерите.

В лагера Мория хуманитарни организации предупредиха, че социалното дистанциране и базовите хигиенни мерки са невъзможни заради условията на живот.

265 мигранти пристигнали на о.Лесбос за 24 часа

265 мигранти пристигнали на о.Лесбос за 24 часа

Властите имат огромен проблем с бежанците