Голям пожар на гръцкия остров Лесбос унищожи складове и офиси на център за мигранти на неправителствената организация "Едно щастливо семейство", съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

В последните дни са зачестили негативните реакции на жителите на островите срещу всички организации, които подпомагат мигрантите.

Турция започва да спира мигрантите да се добират до Гърция по море

Турция започва да спира мигрантите да се добират до Гърция по море

Нови сблъсъци на сухопътната граница между Турция и Гърция

През последните дни няма опити на мигранти да се доберат до гръцките острови, които се намират в близост до бреговете на Турция. Продължават военните учения срещу мигрантите на островите Лесбос, Хиос и Самос. Не се допуска движение на частни плавателни съдове.

Хората от Лесбос са принудили голяма група неофашисти от Германия да напусне острова заради расистките им изявления срещу мигрантите. 

Осквернен е православен храм на гръцкия остров Лесбос

Осквернен е православен храм на гръцкия остров Лесбос

Основният поминък на гръцкия остров - туризмът, е сринат

Министърът по миграцията Нотис Митаракис съобщи, че се прекратяват помощите на всички мигранти и бежанци, получили вече статут на закрила. Те трябва да напуснат и лагерите.

Междувременно общинският съвет на кметство Синтикис, въпреки протестите на местните жители, взе решение да позволи изграждането на затворен лагер за мигранти в близост до българската граница в района "Клиди". Местната власт обясни решението си съображения за "националната сигурност". В този лагер ще се настанят около хиляда мигранти от островите, които нямат право на бежански статут и очакват депортация. Лагерът е с временен статут.