Турция вече няма да позволява на мигрантите да преминават през Егейско море до островите на Гърция, тъй като това е опасно. Това обявиха от турската брегова охрана, цитирани от световните осведомителни агенции.

Заповедта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган идва седмица след като той обяви, че "отваря портите" за бежанците да влязат в Европа в контекста на напрежението, породено от конфликта в Сирия.

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано

Европейският съюз го обвинява, че използва мигрантите за политически цели. Общността настоява, че портите ѝ са "затворени".

Междувременно отново избухнаха сблъсъци на сухопътната граница между Турция и Гърция. Изглежда няма промяна в позицията на Турция по отношение позволяването на мигрантите да се опитват да влязат в Гърция по този маршрут.

Днес гръцката полиция отново използва сълзотворен газ срещу тълпите от мигранти на граничния пункт Кастаниес, които отговориха с хвърляне на камъни и викове "отворете портите", уточнява "Франс прес".

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция

Гръцките власти също така обвиниха турската полиция в използването на сълзотворен газ срещу тяхната полиция.

През 2016 г. беше постигнато споразумение, съгласно което Турция трябваше да спре да позволява на мигрантите да стигнат до ЕС в замяна на парична помощ от Общността, за да ѝ помогне да управлява огромния брой бежанци, които приютява.

Ала оттогава напрежението между ЕС и Турция се изостри по различни въпроси. През последните седмици ожесточена офанзива на сирийските правителствени сили и техните руски поддръжници срещу Идлиб, последната провинция, контролирана от сирийските бунтовници, доведе до сблъсъци с Турция, която подкрепя някои бунтовнически групировки.

Гърция отблъсна 35 000 мигранти, депортира влезлите след 1 март

Гърция отблъсна 35 000 мигранти, депортира влезлите след 1 март

Арестувани са 244 мигранти, влезли в Гърция

Турция вече приютява около 3,7 млн. сирийци, но конфликтът в Идлиб доведе до близо още милион, които бягат към нейната южна граница.

Въпреки че ЕС обеща още милиарди евро помощ, Турция не беше впечатлена и миналата седмица реши да отвори границите си с Гърция и дори извозваше мигранти близо до северозападната граница.

Гърция настоя, че мигрантите са "манипулирани като пешки" от Турция в опит да упражни дипломатически натиск.

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се опитва да вкара хиляди обратно в Турция

Атина спря за месец всички молби за убежище от мигранти, които влизат нелегално в Гърция, и предприе агресивни мерки, за да ги възпрепятства да влязат по суша и море.

За последните 24 часа до тази сутрин над 1200 мигранти са се опитали да преминат сухопътната граница, повечето от Афганистан и Пакистан, уточни официален източник пред агенция "Ройтерс".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел каза на бежанците да "избягват да се придвижват до затворена врата".

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция обвини Турция, че изнудва Европа

Би Би Си са се натъкнали на членове на милиции, които извършват нощни въоръжени патрули в гръцките гранични градове, търсещи мигранти.

"В цялата област има такива милиции", каза Янис Ласкаракис, издател на вестник в град Александруполис, който е получил смъртни заплахи, защото говори срещу въоръжените отряди.

"Видяхме ги със собствените си очи, арестуват мигранти, отнасяха се лошо с тях и ако някой се осмели да им помогне, той има същата съдба", допълни Ласкаракис.

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Тези хора дойдоха в Европа за безопасност, а насилствено им погазиха правата"

Катери на гръцката брегова охрана бяха забелязани да връщат силово мигрантски лодки през последните дни.

Бреговата охрана на Турция заяви, че е спасила 97 мигранти в морето в четвъртък, обвинявайки гръцките власти, че са "спихнали три лодки и са ги оставили в полупотънало състояние".

"Подходът да не се намесваме срещу мигранти, които искат да напуснат Турция, остава в сила, но този (нов) подход обхваща преминаванията по море заради опасностите", посочиха от турската брегова охрана.

Враг пред портата на Европа

Враг пред портата на Европа

Димитър Петров формулира шест извода, които следва да се превърнат във водещи принципи в битката на и за Европа, за опазването на Европа