Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил по телефона с германския канцлер Ангела Меркел новото споразумение на Анкара с Русия за сирийската провинция Идлиб и хуманитарната криза на турско-гръцката граница, съобщават турските медии, като цитират пресслужбата на турския държавен глава.

Уточнява се, че Ердоган е подчертал пред канцлерката ползите от договорката за Идлиб, постигната вчера в Москва с руския му колега Владимир Путин. По думите му споразумението щяло да осигури закрила на невинните цивилни граждани и сигурност за турските войници в северозападната сирийска провинция.

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се опитва да вкара хиляди обратно в Турция

Двамата са засегнали и проблема с хуманитарната криза на турско-гръцката граница, като Ердоган е отбелязал, че "намерението на Гърция да пренебрегне учредителния договор на ЕС и Женевската конвенция противоречи на нормите на международното право".

Турският президент е казал също така пред Меркел, че договореностите между Турция и ЕС по въпроса за миграцията не работят и трябва да бъдат преразгледани.

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция