Преди извънредно заседание на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС по-късно днес, "Амнести интернешънъл" призова държавите-членки на ЕС да се намесят и да се справят с кризисната ситуация, която се развива на границата между Гърция и Турция.

Орбан: 130 000 мигранти вече са на Балканите, трябва да бъдат спрени

Орбан: 130 000 мигранти вече са на Балканите, трябва да бъдат спрени

"В краен случай... ще защитаваме външната граница на Европа"

Ив Джеди, директор на европейските институции на Амнести коментира, че "това, на което сме свидетели на границата между Гърция и Турция, е криза на човечност в Европа. Защитата на бежанци не е нещо, което страните могат да откажат, когато си поискат."

"Гърция трябва да поддържа правото на убежище и ЕС трябва да ги подкрепи за това. Правото да се иска убежище не се договаря. Европейските институции бързо изразиха солидарност с Гърция, но не успяха да разширят тази солидарност за търсещите убежище и мигрантите, които изпитват сериозна нужда от защита", допълва Джеди.

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Кадри показват сълзотворен газ, използван от турската страна на границата

Според ръководителя на организацията, "тези хора дойдоха в Европа за да търсят безопасност, а насилствено им погазиха правата. Министрите, които се срещат днес, трябва да осъдят всяко прекомерно използване на сила срещу хора - включително работници и журналисти от НПО - на сухопътните или морските граници между Гърция и Турция."

Държавите-членки на ЕС могат да помогнат за облекчаване на ситуацията, като помагат на Гърция да управлява молбите за убежище, като осигурява подходящи условия за приемане и преместване на лицата, които търсят убежище, в други страни, допълва Амнести.

Центровете за бежанци у нас празни на 93%

Центровете за бежанци у нас празни на 93%

Общо 7% са запълнените места на всички центрове в страната