Във връзка с настъпилата бежанска вълна на границата на Турция и Гърция, news.bg се поинтересува за ситуацията, свързана с бежанските лагери в страната. Оказа се, че според данни на Държавната агенция за бежанците, 93% от капацитета на бежанските центрове у нас са празни. Данните показват, че към 02 март 2020 г. общо 7% са запълнените места на всички центрове в страната.

380 бежанци са настанени във всичките центрове в страната. До момента капацитетът за настаняване на мигранти в бежански лагери не е запълнен. Това каза за news.bg Калина Йотова, говорител на Държавната агенция за бежанците при Министерския Съвет.

Йотова добави, че настанените гражданите от Сирия са 192, от Ирак са 82, а от Афганистан са 28 души.

Близо 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция

Близо 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция

Над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между двете страни

На въпроса дали агенцията има готовност да се справи при поява на корона вирус на някой от мигрантите, Йотова заяви, че са подготвени за такива ситуации. До момента няма случай на мигрант, болен от корона вирус.

От началото на февруари е задействан план, който включва: доставяне на медицински материали, правене на редовна профилактика, раздаване на лични предпазни средства, коментира още Йотова.

Ердоган ползва мигрантите като оръжие, категоричен бившият ни консул в Одрин

Ердоган ползва мигрантите като оръжие, категоричен бившият ни консул в Одрин

България играе в европейския отбор и не може да играе в друг

Тя подчерта, че служителите на здравните кабинети, следват инструкциите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и координират дейностите с тези на БЧК като поясни, че всекидневно се докладва за здравословното състояние на мигрантите в центъра, както и на новопостъпилите.

Ако има съмнение за инфекция каквато и да е, бежанците биват настанени в изолатори. Тези с температура са в отделни помещения.

На въпроса дали има опасност от бежанска вълна у нас, тя бе категорична, че до този момент няма наплив на бежанци в лагерите.

Припомняме, че на 2 февруари Борисов се срещна с турският президент Реджеп Таип Ердоган.

Турция обяви границите си за отворени, за да окаже натиск върху Европейския съюз.

Хиляди мигранти се струпаха на турско-гръцката граница след отварянето на границата, а още около 1000 преминаха от турския бряг до близките гръцки острови с лодки през уикенда.

Шарл Мишел: Миграционната криза е предизвикателство за ЕС

Шарл Мишел: Миграционната криза е предизвикателство за ЕС

Борисов и евролидерите подчертаха волята за сътрудничество

Вчера Борисов се срещна и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на която обсъдиха кризата с миграционния натиск на турско-гръцката граница от последната седмица.