Благодаря на най-висшите ръководители на ЕС, които дойдоха да споделят националния ни празник и закичиха ръцете си с мартеници. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, приятелство и мирно отношение в региона.

Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след срещата си по-рано днес в София с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на която обсъдиха кризата с миграционния натиск на турско-гръцката граница от последната седмица.

По думите му, тримата са обсъдили необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурност и стабилност.

Срещата между тримата е продължила час и половина, след което бе дадена съвместна пресконференция.

Обменихме възгледи на европейско равнище. И установихме за пореден път, че държавите членки на ЕС трябва да действат заедно, за да бъдат по-ефективни на международно равнище. Имаме нужда да бъдем обединени и да имаме визия за бъдещето. Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени. Отново благодаря на отличното сътрудничество, може да разчитате на нас и сътрудничеството ни, каза Мишел.

Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство и разбирателство - мирно. Убедени сме, че само по този начин може да разрешим не само мигрантската, но и всяка криза. Искаме да живеем в мир в региона.

Това заяви премиерът Борисов след срещата.

Говорихме как да работим с Турция в региона. За нас беше важно да се получим от огромния опит, който премиерът има тук в региона и добросъседските отношения, които има със съседските страни, каза Лайен.

Според нея българският опит е от стратегическо значение за региона.

Борисов и Меркел обсъдиха миграционния натиск

Борисов и Меркел обсъдиха миграционния натиск

След срещата с фон дер Лайен и Шарл Мишел

Той посрещна гостите на ГКПП "Капитан Петко Войвода", откъдето огледаха с хеликоптер част от южната граница на страната ни. Преди това той ги подкара с джипа.

Преди да излетят, министър-председателят показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Борисов акцентира също върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи. Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с "Газпром".

Гърция получава 700 млн. евро помощ за мигрантите от Брюксел

Гърция получава 700 млн. евро помощ за мигрантите от Брюксел

"Гърция има нужда от още"

Очаква се в следващите дни разговорите да продължат.

Междувременно, Борисов обсъди въпроса и с германския канцлер Ангела Меркел.