Европейската комисия ще отпусне на Гърция помощ в размер на 700 млн. евро за справяне с тълпите от мигранти, които се опитват да влязат в Европейския съюз през Турция.

Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен на съвместна пресконференция в Гърция с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, съобщават световните медии.

Фон дер Лайен подкрепи Гърция за мигрантите и предупреди разделящите Европа

Фон дер Лайен подкрепи Гърция за мигрантите и предупреди разделящите Европа

"Онези, които изглежда изпитват единството на Европа, ще бъдат разочаровани"

Преди това върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова страните членки на ЕС да осигурят по-голяма помощ за Гърция.

"Гърция е членка на ЕС, така че главният ѝ източник на подкрепа са европейските ресурси", изтъкна Гранди и добави: "Гърция има нужда от още. Това е много очевидно."

Същевременно комисарят похвали Турция, която приютява около 3,7 млн. сирийски бежанци, като каза, че тя е "много добра" в осигуряването на подслон за тях.

"Амнести" скочи: Солидарността към мигранти и бежанци в Европа се криминализира

"Амнести" скочи: Солидарността към мигранти и бежанци в Европа се криминализира

Европа била крепост срещу бежанците и мигрантите

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантите към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро.

Мишел настоя, че е важно за Европа да защити своите граници. ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни до край своята част от сделката, е посочил председателят на Европейския съвет, въпреки че вчера след срещата с българския премиер Бойко Борисов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган отсече, че Турция не желае финансовата помощ на ЕС, защото честта ѝ била по-важна. 

Курц сряза Турция за "атаката срещу ЕС" във връзка с мигрантите

Курц сряза Турция за "атаката срещу ЕС" във връзка с мигрантите

Европа не трябвало да се огъва под натиска на Ердоган