Европа е поставена на изпитание, след като Турция предостави свободен коридор за преминаване на вълни от мигранти, тръгнали на запад. Това обяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц, определяйки действията на Анкара като "атака срещу Европейския съюз".

Ходът на Турция да позволи на мигрантите да напуснат нейната територия през уикенда е атака "срещу Европейския съюз и Гърция", а също и "изпитание за ЕС", настоя Курц, цитиран от световните информационни агенции.

 Гърция: Не е имало стрелба срещу мигранти на границата

Гърция: Не е имало стрелба срещу мигранти на границата

Говорителят на правителството определи като фейк съобщенията....

Ако европейските страни се огънат под натиска на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, тогава 13 000 мигранти, които отчаяно чакат на границата на ЕС, ще бъдат само "началото", предупреди австрийският канцлер.

Според Курц мигрантите, събрани на гръцката граница, не идват от опустошени от войната части на Сирия - тяхното изселване е било "умишлено организирано" от Турция.

Захариева пред Хайко Маас: Турция не трябва сама да се справя с 4 млн. мигранти

Захариева пред Хайко Маас: Турция не трябва сама да се справя с 4 млн. мигранти

Прогонените сирийски граждани трябва да са близо до родината си

Самият Ердоган не се интересува от бежанците, защото иска да ги използва "като разменна монета, оръжие и инструмент за натиск", изтъкна Курц. Той също така предупреди, че нова криза с мигрантите, подобна на тази от 2015 г., трябва да бъде предотвратена "на всяка цена", като същевременно призова страните членки на ЕС да се противопоставят на натиска на Турция заедно.

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Не разговарял с ЕС, а стоварвал всичко на гърба на бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел, лидерът на страната, която през последните години е приела над 1 млн. мигранти и бежанци, вчера изрази подобно мнение. Въпреки че признава, че "Турция е изправена пред много голямо предизвикателство във връзка с Идлиб", тя каза, че е недопустимо Ердоган да изразява недоволството си "на гърба на бежанците".

От своя страна бившият министър на отбраната на Германия и настоящ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен заяви, че допускането на потенциално милиони мигранти да влязат в Европа "не може да бъде отговор или решение" на проблемите на Турция в Сирия.

Междувременно гръцките власти, които се борят да сдържат вълната от мигранти на своите граници, я описват като "нашествие". Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мигранти, опитващи се да щурмуват граничната ограда, докато бреговата охрана се опита да спре бежанските лодки.