Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Берлин с Хайко Маас, министъра на външните работи на Федерална република Германия, с председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, и участва в дискусия със 75 граждани от Германия, Франция и Полша, посветена на бъдещето на Европейския съюз.

Първите дипломати на България и Германия обсъдиха широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, както и всички горещи въпроси в регионален и световен план - Сирия и мигрантския натиск по външните граници на ЕС, бюджета на ЕС, мерките за защита от коронавируса.

Борисов иска да гарантира добри отношения с Турция

Борисов иска да гарантира добри отношения с Турция

Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу мигрантите, каза премиерът

На срещата бе подчертана пълната подкрепа от страна на Германия за овладяване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС - българската и гръцката. Ключов фактор за решаване на напрежението е спирането на огъня в Идлиб, както и спазването на споразумението между ЕС и Турция.

"Споразумението трябва да се изпълнява и от двете страни, но не може да бъде оставена Турция или която и да е друга държава сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти", подчерта Захариева.

В интерес на бъдещото възстановяване на Сирия е нейните прогонени граждани да бъдат възможно най-близо до границите на родината си, за да участват в нейното възстановяване.

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Не разговарял с ЕС, а стоварвал всичко на гърба на бежанците

Захариева и Маас обсъдиха мерките в своите страни за овладяване на коронавируса и факторите, довели до презапасяването с редица хранителни и хигиенни продукти, каквото се наблюдава на места и в двете страни.

Изключително висока оценка за опазването на външната граница на ЕС даде на България председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, който също разговаря с министър Захариева.

По отношение на мигрантската криза София и Берлин споделят една и съща позиция - ние трябва да подкрепим опазването на външните граници и същевременно да се погрижим за бежанците в Турция - да се изгради инфраструктура за тях: училища, детски градини болници, изтъкна Крихбаум.

Радев настоя пред Щайнмайер ЕС да подготви план за действие с мигрантите

Радев настоя пред Щайнмайер ЕС да подготви план за действие с мигрантите

Българският и Германският президент разговаряха по телефона