В цяла Европа хора са съдебно преследвани и тормозени за актове на солидарност към бежанци, търсещи убежище и мигранти, включително за раздаване на топли дрехи, предлагане на подслон и спасяване на човешки животи в морето. Това обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

По повод на усложнената обстановка с мигрантите в Турция

В нов доклад, озаглавен "Да наказваш състрадание: солидарността на подсъдимата скамейка в Крепостта Европа", организацията документира как полиция и прокуратура злоупотребяват с вече дефектни закони за борба с трафика на хора и мерки за борба с тероризма, насочени към защитници на правата на човека, които помагат на бежанци, търсещи убежище и мигранти.

"Увеличеният фокус върху ограничаването и възпирането на пристигащите в Европа означава, че да правиш така, че бежанците или мигрантите да се чувстват по-сигурни, се разглежда като заплаха", изтъква Елиза де Пиери, регионална изследователка в "Амнести интернешънъл".

Курц сряза Турция за "атаката срещу ЕС" във връзка с мигрантите

Курц сряза Турция за "атаката срещу ЕС" във връзка с мигрантите

Европа не трябвало да се огъва под натиска на Ердоган

"Провалът на европейските страни да удовлетворят основните нужди на бежанци и мигранти означава, че често се оставя на обикновени хора да предоставят базови услуги и подкрепа. Наказвайки хората, които се опитват да запълват пропуските, европейските правителства излагат хората пред още по-голям риск", допълват правозащитниците.

Докладът на "Амнести" разглежда казуси на защитници на правата на човека, получили, както твърдят от международната организация, незаконни обвинения между 2017 и 2019 г. в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Испания, Швейцария и Великобритания. Той показва как времето на полицията, съдебните ресурси и законите, предназначени да преследват престъпни мрежи за трафик на хора, се използват несправедливо срещу хора, които помагат на бежанци, мигранти и търсещи убежище.

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Това обяви турският вътрешен министър

Много от случаите в доклада на "Амнести интернешънъл" се фокусират върху обвинението за "улесняване на неправомерно влизане", което се използва за удряне на хора и неправителствени организации за широк спектър от хуманитарни и солидарни действия.

Например френският планински водач Пиер Мъмбър е бил осъден по обвинение за "улесняване на неправомерно влизане" във Франция за предлагане на горещ чай и топли дрехи на четирима кандидати за убежище от Западна Африка. В крайна сметка той е бил оправдан след обжалване.