"Бежанците и по-скоро мигрантите, защото те повечето са мигранти, се използват от Ердоган първо като коз да рекетира Европейския съюз и включително България, Гърция и т.н. И сега в момента, дори още по-страшно - като оръжие. Поради простата причина, че в Сирия турското оръжие е недостатъчно - не може да се справи с Русия. А Русия никога няма да остави сама Сирия". Това заяви бившият консул на България в Одрин Георги Димов пред Bulgaria ON AIR.

Дипломацията винаги има ходове, понеже обратното на дипломацията е много страшно, заяви Димов. По думите му сега военното противопоставяне се извършва по съвсем нови механизми и по съвсем други способи.

Отношенията между Москва и Анкара в Сирия са сложни, каза дипломатът. "А те са сложни, понеже техните изходни позиции и интереси са коренно противоположни. Турция иска да свали от власт сегашния президент Башар Асад и на негово място да "монтира" правителство на "Мюсюлманските братя", заяви Георги Димов. 

Турция иска и да прочисти границата си със Сирия от кюрди и други етнически сирийци, а на тяхно място да засели туркомани. Друга причина, поради която Турция настоява за присъствие в региона, е подходящото трасе за енергийни източници.

"Русия е там (в Сирия) по покана на сегашния президент Башар Асад. Понеже благодарение на него и благодарение на баща му - Хафез Асад, тогава имаше един 20-годишен договор. Москва осъществи отколешната си мечта, още от Руската империя, за излаз над топлите морета", обясни Георги Димов.

България играе в европейския отбор и не може да играе в друг, категоричен е българският дипломат. 

Германия: За бежанците, стичащи се от Турция към ЕС, пътят е затворен

Германия: За бежанците, стичащи се от Турция към ЕС, пътят е затворен

Меркел заяви, че 2015 г. не бива да се повтаря...

В коментар на думите на турския президент Ердоган, че не иска 1 млрд. евро от ЕС, Димов смята, че турският президент се надява на повече.

Той припомни първоначалното споразумение между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. Тогава срещу ангажиментите на Турция по отношение на бежанците, Брюксел се съгласи да отпусне 3 млрд. евро помощ на Турция. По думите на Димов това е правилно.

"След това по време на нашето европредседателство във Варна имаше среща на високо равнище - там бяха договорени още 3 млрд. Тези дни, на различни поводи, различни европейски лидери загатнаха, че може би ще има още 3 млрд. (евро)", обясни Димов. Според него Ердоган ще поиска поне още 2 млрд. евро. 

Близо 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция

Близо 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция

Над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между двете страни

От друга страна Европа се лута. Според Димов качеството на съвременните лидери не е на предишното ниво

Както и военният министър Красимир Каракачанов обяви вчера, че нелегалното преминаване на границата от мигранти е незаконно според всички международни документи, така и бившият ни консул в Одрин обясни, че начините на преминаване на държавната граница са два - законен и незаконен. "Незаконният е престъпление ", категоричен е Димов. Според него трябва да има разграничение между бежанци и мигранти.

По руски данни има 130 хиляди мигранти, които Турция иска да вкара в Европа, каза Димов. 

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Това обяви турският вътрешен министър

"Ако те влязат законно, няма никакъв проблем. Ако притежават нужните качества да се интегрират, както Германия иска, също няма никакъв проблем", каза дипломатът.

Според него в България подслон може да получи човек, който е бежанец и може да докаже, че бяга

Каракачанов: Няма закон или резолюция, позволяващи нелегалната миграция
Обновена

Каракачанов: Няма закон или резолюция, позволяващи нелегалната миграция

Правителството е наясно, че не трябва да допуска мигранти в страната, смята той