Сирийската армия отблъскват една след друга атаките на банди и турски войски в околностите на град Саракиб в провинция Идлиб. Това се посочва в изявление, изпратено до агенция SANA в петък от командването на сирийските въоръжени сили, съобщава ТАСС.

"Турските военни, които участват пряко във военни операции, подкрепят напредващите въоръжени терористични групи", се казва в документа.

Подчертава се, че "врагът досега не е успял на фронта в Саракиб. След като не успя да постигне това, което иска, Анкара се съсредоточава върху уж големите загуби сред сирийските военни, това не съответства на действителното състояние на нещата", се казва в комюникето.

Както подчертава командването на въоръжените сили на републиката, сирийските войски нанасят "значителни загуби в човешка сила и техника" на противника.

"Сирийската арабска армия е решена да изпълни патриотичния си дълг, да защити сигурността на отечеството и да прочисти страната от терористични банди", се казва в документа.

Турция ликвидирала над 300 войници на Асад в Сирия

Турция ликвидирала над 300 войници на Асад в Сирия

Това твърди турският военен министър

Британският външен министър Доминик Рааб остро осъди военната операция на сирийската армия в северната част на страната и заплаши да увеличи санкциите срещу Дамаск. Това се казва в изявление, публикувано в петък от ръководителя на Министерството на външните работи.

"Няма оправдание за такова грубо пренебрежение към международното право или морала", обяснява Рааб.

По думите му, "въз основа на новите санкции, обявени по-рано този месец, ние ще работим с нашите международни партньори, за да затегнем винтовете още повече, докато тези престъпления не спрат".

Съветът за сигурност на ООН ще проведе открито заседание в петък, за да обсъди влошаването на ситуацията в Идлиб, обяви пред репортери белгийският пратеник в ООН Марк Пекстен, който председателства Съвета през февруари. "По инициатива на Великобритания днес Съветът за сигурност ще обсъди ескалация в Идлиб".

Говорейки за влошаване на ситуацията в Идлиб, Рааб "осъди убийството на поне 33 турски войници, извършено вчера. Ние подкрепяме усилията, положени от нашия съюзник в НАТО, Турция, за да договори незабавно и устойчиво прекратяване на огъня в Идлиб, така че тази вече опасна ситуация да не се влоши в бъдеще", заяви ръководителят на външното ведомство. Той отбеляза, че Лондон поема инициативата за провеждане на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия
Обновена

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия

Два F-16 излетяха от "Инджирлик", а ЕС иска деескалация, но ще защитава сигурността си