Русия изпраща военни кораби, въоръжени с крилати ракети край сирийското крайбрежие, и обвини Анкара, че сама си е виновна за убийството на 33 турски войници в сирийския район Идлиб предишния ден, съобщава CGTN, цитирайки АФП и "Ройтерс".

В четвъртък "турски войници, които бяха в бойните формирования на терористични групи, попаднаха под обстрела на сирийските войски". В него се казва, че турските сили не са съобщавали присъствието си в района, "където не е трябвало да бъдатРуските военновъздушни сили не се използват в тази зона".

Турските въоръжени сили изпратиха 22 превозни средства и бронирани машини в провинция Идлиб. Това съобщи в петък турският вестник "Сабах". Според изданието в колоната има бойци на специални сили и артилерийски части.

Освен това, според доклади, два изтребителя F-16 и дрон са излетели от турската въздушна база "Инджирлик".

В основата кацнаха хеликоптер и самолет със специално предназначение. Според Сабах също в района на въздушната база има непрекъснато движение на транспортни самолети.

Турция в петък призова международната общност да създаде зона за полети над Идлиб, за да защити цивилните лица от бомбардировките на Сирия.

Русия: Турските войници бяха с "терористи", когато бяха ударени от сирийската армия

Русия: Турските войници бяха с "терористи", когато бяха ударени от сирийската армия

Турските войски действали заедно с "Хаят Тахрир ал Шам"

"Международната общност трябва да действа, за да защити цивилните и да налага зона без полети", заяви Файретин Алтун, ръководител по комуникациите ма турския президент, в Туитър.

Турция изпрати хиляди войски и техника в Сирия, а Ердоган предупреди, че Турция ще започне мащабна офанзива за отблъскване на сирийските сили, освен ако не се отдръпне от турските наблюдателни пунктове в региона.

Анкара обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци да стигнат до Европа

Освен това НАТО провежда среща за спешни преговори за кризата в Сирия след убийството на турски войници. "Северноатлантическият съвет, който включва посланиците на всичките 29 съюзници в НАТО, ще се срещне в петък на 28 февруари след искане на Турция за провеждане на консултации по член 4 от учредителния Вашингтонски договор за положението в Сирия", заяви алиансът в изявление.

ЕC призова за незабавна деескалация в Идлиб, обяви, че "съжалява за всички жертви" и предупреди, че е готов да "защитава собствените си интереси за сигурност", изявление е публикувано в "Туитър" от Жозеп Борел след информацията, че Турция може пусне сирийски бежанци към Европа.

"ЕС изразява съжаление за всички жертви на конфликта. Европейският съюз ще разгледа всички необходими мерки за защита на своите интереси за сигурност. Ние поддържаме контакт с всички заинтересовани страни", обяснява той.

Борел коментира, че ситуацията в Идлиб може да се превърне в "голяма открита международна конфронтация. Това също води до непоносими страдания за цивилното население и застрашава живота".

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

След като 33-ма турски войници бяха убити там