"Видно е от предишните години, че армията си вършеше работата много добре. Ако се случи нещо като това, което се случва на Гърция, участието на армията е неизбежно. Имаме готовност в рамките на няколко часа да изпратим 400 души, а в рамките на 12 часа - още 1000.".

Това заяви вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

България не трябва да допуска нито един нелегален мигрант, защото има закони. По нито един закон в света - било то Резолюция на ООН, било то - национално законодателство, - никой няма право нелегално да пресича границата.

"Който иска да посети Република България или да пътува, да бъде така добър, както е по закон, да си извади виза, да има документи, паспорт и да отиде на Гранично-пропускателния пункт. Това, което се случва в Гърция, е бедствие. Ние трябва да се погрижим това да не се случва в България. Пререканията на Ердоган с ЕС е от години. Той иска 40 млрд., за да се грижи за тези 3 млн. нелегални мигранти", заяви военният министър.

"В този сблъсък (третата мигрантска вълна към Европа - б.р.) България е невинна - нито сме правили пролети (има предвид арабската пролет - б.р.), нито сме влизали в територията на чужди държави. Длъжни сме да си пазим територията", категоричен бе Каракачанов.

На този етап ситуацията е спокойна, към нашата граница няма движение, ако се наложи, ще предоставим и армейски сили, обясни вицепремиерът по сигурността.

За всеки сигнал, който сме подали на турските власти, че към наша територия се движат групи, те са вземали бързи мерки и тези групи не преминават на българска територия, каза Каракачанов.

По българо-турската граница ситуацията е спокойна, конфликтите са по гръцко-турската граница. Когато стане напечено, е видно - от предишните години 2015-16-17-та армията си вършеше перфектно работата на границата. Ако не дай си Боже, се случи това, което става с Гърция, участието на армията става неизбежно, категоричен е Каракачанов.

По думите му българското правителство има ясната визия, че не трябва да допуска нито един нелегален мигрант в страната. 

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Около 6 млн. мигранти отказват да живеят в лагери