Близо 2000 мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция, а над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между двете страни. Напрежението се разпространява по протежението на цялата граница в район Еврос, съобщиха БНТ.

В района на Александруполис е бил най-големият опит, където над 2000 души са се опитали да преминат границата. Засилва се и международният натиск върху Турция.

Припомняме, че на 2 февруари Борисов се срещна с турският президент Реджеп Таип Ердога.

На срещата Ердоган напомни за товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци, и подчерта, че страната изпълнява споразумението с ЕС. Ердоган изрази съжаление, че очакванията от страна на Турция ЕС да сподели този товар, не са намерили отговор. По думите на Ердоган - ЕС прилага двоен стандарт.

Турция обяви границите си за отворени, за да окаже натиск върху Европейския съюз, за да ѝ помогне да се справи с последствията от войната в съседна Сирия.

Хиляди мигранти се струпаха на турско-гръцката граница след отварянето на границата, а още около 1000 преминаха от турския бряг до близките гръцки острови с лодки през уикенда.

Вчера Борисов се срещна и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на която обсъдиха кризата с миграционния натиск на турско-гръцката граница от последната седмица.

В профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов коментира, че тримата са обсъдили необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурност и стабилност.

Шарл Мишел: Миграционната криза е предизвикателство за ЕС

Шарл Мишел: Миграционната криза е предизвикателство за ЕС

Борисов и евролидерите подчертаха волята за сътрудничество