Гърция е отблъснала близо 35 000 мигранти, опитващи се да преминат на нейна територия незаконно, откакто Турция отвори границата си преди близо седмица. Това са уточнили източници от гръцкото правителство, докато южната ни съседка се готви да депортира стотици други, които са успели да влязат на нейна територия, съобщава "Ройтерс".

Хиляди мигранти се отправиха за Гърция, откакто Анкара обяви на 28 февруари, че ще позволи на мигрантите да преминат границите ѝ и да влязат в Европа, като спря да изпълнява ангажимента си да ги задържа на своя територия, поет в рамките на споразумението за мигрантите от 2016 г. с Европейския съюз.

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се опитва да вкара хиляди обратно в Турция

Анкара обвини гръцките сили, че са застреляли четирима мигранти, обвинение, което беше отхвърлено от Атина, която твърди, че турските сили помагат на мигрантите да преминат границата, включително използвайки сълзотворен газ срещу гръцките граничари. И двете страни използваха сълзотворен газ на граничния пункт Кастаниес вчера.

Ситуацията в района на Кастиниес днес е спокойна. Мигрантите, голяма част от които са от Афганистан и Пакистан, както и от Сирия и други арабски страни, се приютяват в палатки и импровизирани лагери от турската страна на границата.

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция обвини Турция, че изнудва Европа

Гръцките граничари са отблъснали близо 7 000 опита за влизане само през последните 24 часа, като общо от 29 февруари 34 778 мигранти са направили опит да влязат в Гърция, а броят на арестуваните, които са влезли, е 244 души, уточниха гръцките правителствени източници.

Мигрантите, пристигнали в Гърция нелегално след 1 март, ще бъдат прехвърлени в северния град Серес и депортирани обратно в страните им, посочи гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи.

"Нашата цел е да ги върнем в техните страни", отбеляза той.

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Амнести интернешънъл" обвини Европа в загуба на човечност заради мигрантите

"Тези хора дойдоха в Европа за безопасност, а насилствено им погазиха правата"

Митарачи каза също, че мигрантите, които са влезли в Гърция преди 1 януари 2019 г. и живеят на островите в Егейско море, ще бъдат прехвърлени в континенталната част на страната през следващите дни.

Атина обяви на 1 март, че няма да приема нови молби за убежище в продължение на месец след струпването на мигранти на границата. Това предизвика критики от правозащитни организации.

Егейско море остана бурно днес и не са били забелязани пристигащи лодки, превозващи мигранти до о. Лесбос и други гръцки острови от намиращия се в близост турски бряг.

Орбан: 130 000 мигранти вече са на Балканите, трябва да бъдат спрени

Орбан: 130 000 мигранти вече са на Балканите, трябва да бъдат спрени

"В краен случай... ще защитаваме външната граница на Европа"

Лесбос вече е домакин на повече от 20 000 мигранти, като много от тях живеят в мръсни условия в пренаселени лагери.

Гърция и ЕС обвиняват Турция, че умишлено е насочила мигрантите към Европа като начин за оказване на натиск върху Брюксел да предложи повече пари или да подкрепи геополитическите цели на Анкара в конфликта в Сирия.

Турция, която вече приютява 3,6 млн. сирийски бежанци и се сблъсква с поредния наплив на бежанци заради сраженията в Северозападна Сирия, твърди, че не може да поеме повече и се оплаква, че помощта от ЕС е изключително недостатъчна на фона на необходимата издръжка на бежанците.

Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и посочи на ЕС решението за кризата

Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и посочи на ЕС решението за кризата

Европейският съюз трябва да подкрепи Турция в Сирия, ако иска решение за мигрантите