Европейският съюз трябва да подкрепи Турция в Сирия, ако иска решение за мигрантите. Това обяви президентът на турската държава Реджеп Ердоган, цитиран от АФП и "Дейли сабах".

Ердоган също обвини Европа в "потъпкване" правата на мигрантите.

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Около 6 млн. мигранти отказват да живеят в лагери

Ако европейските страни искат да разрешат мигрантската криза, те трябва да подкрепят политическите и хуманитарни решения на Турция в Сирия, категоричен турският лидер.

За европейските държави, където стъпките на фашизма се чуват все по-силно с всеки изминал ден, ситуация като тази (допълнителен мигрантски поток) ще бъде истинска катастрофа. Надяваме се, че настоящата ситуация ще накара ЕС да се изправи пред истината и да осигури необходимата подкрепа за нашата страна, продължи Ердоган.

Ердоган призова европейските държави да реагират в съответствие с Всеобщата декларация за правата на човека относно продължаващата хуманитарна криза в провинция Идлиб.

"Нашите гръцки съседи, които използват всички налични средства да попречат на мигрантите като допускане да се издавят в морето и дори смъртоносна стрелба, не трябва да забравят, че един ден може да се нуждаят от същото милосърдие", каза Ердоган и добави, че призовава всички европейски страни, включително и Гърция, да спазват правата на бежанците и международното хуманитарно право.

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Борисов благодари, че Турция спазва ангажимента си за българската граница…

Турският президент коментира и режима на Башар Асад.

Скоро режимът на Башар Асад ще открие, че сирийският народ, в други части на страната освен Идлиб, се е надигнал срещу него. Режимът тогава ще осъзнае, че въздушната и военна подкрепа, която получава от други държави, не може да го спаси, смята Реждеп Ердоган.

От началото на операция "Пролетен щит", по думите му, Турция е унищожила 3138 войници на режима, 151 танка, 100 артилерийски единици, три бойни самолета, 8 хеликоптера, 8 системи за противовъздушна отбрана, 10 склада с боеприпаси, 60 бронирани машини и 47 гаубици.

ЕС съчувства на Турция, но иска борба с изнудването на Ердоган за мигрантите

ЕС съчувства на Турция, но иска борба с изнудването на Ердоган за мигрантите

Фон дер Лайен: Това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение